Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerSTOP SÓ Kampány


Magyarország, csatlakozva az Európai Bizottság felhívásához, vállalta az élelmiszerek sótartalmának 16%-os csökkentését 4 év alatt a lakosság által legszélesebb körben fogyasztott élelmiszercsoportokban.

A STOP SÓ Sócsökkentő Kampány három alappillére a lakossági tájékoztatás, az ipari szereplők bevonása és a sótartalomra vonatkozó címkék bevezetése. Nemzetközi példák alapján ezek az elemek egymástól függetlenül és egymásra hatva is hatékonyan csökkentik a sófogyasztást.

(1) Több szintű lakossági felvilágosító kampány a sóbevitel és a magas vérnyomás összefüggésére, az ajánlott sófogyasztás mennyiségére és a tudatos vásárlásra koncentrálva. A 2009-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2009) során nyert adatok szerint a felnőtt lakosság nagy része nincs tisztában azzal, hogy a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik és csak 50 %-a tudja, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet. A lakossági kampány fő célja a tájékoztatás és az egészségtudatos vásárlás elősegítése. Mindezek alapján kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy a lakosság számára egyértelmű és világos legyen a túlzott sóbevitel és magas vérnyomás betegség közötti összefüggés, és hogy ez csökkenthető a sóbevitel mérséklésével. Emellett fontos, hogy a lakosság ismerje meg és alkalmazza a nátrium és só közötti 2,5-szeres átszámítást, valamint keresse és válassza a kisebb sótartalmú feldolgozott élelmiszereket, amihez elengedhetetlen a sótartalom feltüntetése a csomagoláson. Végül el kell érni, hogy a lakosság az otthoni főzés során az eddigieknél kevesebb sót használjon.

(2) A kampány második alappillére a sótartalomra vonatkozó címkék bevezetése. Fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe véve fontosnak tartjuk az élelmiszereken, a vásárlókat az adott termék sótartalmáról informáló egyszerű és átlátható embléma elhelyezését. Az embléma bármilyen árkategóriába tartozó élelmiszergyártó számára elérhető lenne, így a reformuláció az esélyegyenlőség biztosításával és a piaci verseny korlátozása nélkül valósulhat meg. Emellett természetesen a kampány biztosítéka a lakosság széleskörű tájékoztatása, mind a túlzott sófogyasztás egészségre káros következményeit, mind pedig az embléma mibenlétét illetően.

(3) Az ipari szereplők – gyártók, forgalmazók, kereskedők, vendéglátásban, közétkeztetésben érdekelt cégek – részére információ-átadás, és meggyőző kampány az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek, ételek sótartalmának csökkentése érdekében. Ez kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a kampányban, hiszen a sófogyasztás legnagyobb része a feldolgozott élelmiszerekből származik. Mivel a gyártóknak és a forgalmazóknak a termékeik sótartalmának csökkentése mindenekelőtt akkor lesz érdeke, ha megvan rá a lakossági igény, olyan kampány kidolgozása fontos, melyben az ipari szereplők meggyőzése és a lakosság tájékoztatása párhuzamosan történik. A lakossági felvilágosító kampány növeli a lakosság ismereteit és így nő az igény az alacsonyabb sótartalmú termékeke iránt. A növekvő lakossági igények és a termék jelölés okozta piaci nyomás pedig az egyik leghatékonyabb eszköze az élelmiszeripar motivációjának növelésére.

Mindazonáltal nem kétséges, hogy sófogyasztás lecsökkentése a jelenlegi 14-18 g-os értékről az ajánlott napi 5 g-ra nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Ugyanakkor a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program mihamarabbi társadalmasítása alapvető fontosságú a kívánt cél elérésének, azaz rövidtávon a lakossági sófogyasztás és a vérnyomás csökkentéséhez, hosszútávon a szív-és érrendszeri és agyvérzésből eredő halálozás csökkentéséhez, hozzájárulva a magyar lakosság európai uniós összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen egészségi állapotának javításához.


A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program plakátja és szórólapja letölthető innen:

Plakát
Szórólap első oldal
Szórólap hátsó oldal

Sótlan főző-show Receptverseny
Sótlan főző-show felhívás (PDF)
Sótlan főző-show részletes versenykiírás (PDF)

Sótlan főző-show győztesek
Sótlan főző-show győztesek (PDF)