Lehetséges, hogy akkor is túl sok sót fogyasztok, ha nem sózom meg az ételeimet?
IGEN. A sóbevitel kb. 75%-a nem a sózásból ered, hanem a kész- és feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából. Egy zsemle, 2 szelet Prágai sonka és 1 szelet trappista sajt sótartalma kb. 2,55 gramm, ami az ajánlott napi sóbevitel fele. Könnyű belátni, hogy sózás nélkül is jóval több sót fogyasztunk a javasoltnál.

Sózás nélkül vajon ízetlenek az ételek? 
NEM. Ha Ön eddig sok sóval készítette ételeit vagy evés előtt mindent kóstolás nélkül megsózott, akkor előfordulhat, hogy elsőre sótlannak tűnnek majd az ételek. Ennek az az oka, hogy az ízlelőbimbók hozzászoknak a sós ízhez, és bizonyos időre van szükség, hogy ismét érezni tudjon más ízeket. Adjon időt magának az átszokásra, s ha elsőre sótlannak tűnnek is az ételek, ne adja fel! Kb. 6-8 hétre lesz szüksége ahhoz, hogy szakítson a sóval és átszokjon az új ízvilágra. De meglátja megéri, hiszen amellett, hogy egy nagy lépést tett az egészsége megőrzéséért új, izgalmas ízeket fedezhet fel.

Pusztán az íze alapján meg tudom mondani egy élelmiszerről, hogy mennyi sót tartalmaz?
NEM. Néhány kifejezetten magas sótartalmú terméknek egyáltalán nincs sós íze. Ennek oka például, hogy egyes élelmiszerek a só mellett nagy mennyiségű cukrot is tartalmaznak (pl. reggeliző pelyhek), így ezek íze inkább édes, mint sós. Emellett az ízlelőbimbók hozzászoknak a sós ízhez, így aki rendszeresen sósan étkezik lehet, hogy észre sem veszi, hogy milyen nagyon sós az étel, amit fogyaszt, mert ehhez szokott hozzá. Ahogy csökkenti főzéskor a sót, vagy megszokja, hogy kóstolás nélkül ne sózzon, ízlelőbimbói érzékenyebbé válnak a sós ízre. Így előfordulhat, hogy az az étel, amit korábban kedvelt most ehetetlenül sósnak tűnik majd – ez jelzi, hogy jó úton jár.

Valóban csak időskorban kell azzal foglalkoznunk, hogy mennyi sót fogyasztunk?
NEM. A túlzott sófogyasztás minden életkorban növeli a vérnyomást. Az igaz, hogy egy idősebb embernek nagyobb esélye van akár szívinfarktus, akár agyvérzés kialakulására, mint egy húszévesnek. Azonban egy magas vérnyomású húszévesnél sokszorosa az előbb említett kórképek esélye egy normál vérnyomású, hasonló korú fiatalhoz képest.

A tengeri só jobb választás, mint az asztali só?
NEM. Függetlenül attól, hogy az adott só honnan származik, mennyire drága, szemcsés / kristályos vagy bármilyen egyéb alakú – mindegyik só nátriumot tartalmaz, és egyedül a só nátrium tartalma az, ami meghatározza, hogy mennyire emeli a vérnyomást. Az azonban minden sóra igaz, hogy a rendszeres túlzott sóbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet.

Forróságban az izzadás miatt több sóra van szükségünk?  
NEM. Még extrém időjárási viszonyok között sincs szükség arra, hogy növeljük a sóbevitelt. Az azonban fontos, hogy ilyen esetekben odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

Előfordulhat az, hogy kevés sót viszek be, ha lecsökkentem a sózást? 
Igazság szerint nagyon nehéz manapság kevesebb sót fogyasztani, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a feldolgozott élelmiszerek sótartalma igen magas. Így nem meglepő, hogy hazánkban az átlagos sóbevitel 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Honnan tudom, hogy a vérnyomásom magas?
Sajnos a magas vérnyomás önmagában nem okoz panaszt, így a legtöbb ember nem tudja, hogy magas a vérnyomása anélkül, hogy rendszeresen mérné. Magyarországon ma kb. 2 és félmillió ember vérnyomása magas, és sokan nem is tudnak róla.