1. Legfontosabb, hogy ismerje melyek a magas sótartalmú (nátrium-klorid tartalmú) élelmiszerek, hiszen ezekből származik a napi sóbevitel jelentős része.

Melyek a magas sótartalmú élelmiszerek?
A teljesség igénye nélkül ezek a …
…kenyérfélék, pékáruk, margarinok, húskészítmények, felvágottak, sajtok, juhtúró, salátaöntetek, mustár, ketchup, ételízesítők, konzervek, sós nassolnivalók, félkész- és késztermékek valamint a kényelmi termékek – pl. instant levesek, készételek.

2. Tanácsos ezekből az élelmiszerekből keveset fogyasztani, illetve az alacsonyabb sótartalmú terméket választani!

3. Honnan tudhatja, hogy melyik termék tartalmaz kevesebb sót? Mindig nézze meg az élelmiszercímkét mielőtt a kosarába helyezi az élelmiszert!

Mit mutat az élelmiszercímke?
A hazai jogi szabályozás szerint sajnálatos módon jelenleg nem kötelező feltűntetni az élelmiszerek sótartalmát az élelmiszercímkén, kivéve, ha sótartalomra vonatkozó állítások valamelyike van rajta például: "Alacsony sótartalmú", „Csökkentett sótartalmú” stb.
Ilyenkor a címkén olvashatónak kell lennie a termék nátrium tartalmának.

Mit jelentenek ezek az elnevezések?

Nátriumszegény vagy sószegény jelző használható, ha az élelmiszer nátrium tartalma legfeljebb 0,12g / 100g. Kifejezetten nátriumszegény vagy sószegény jelző használható, ha az élelmiszer nátrium tartalma nem haladja meg a 0,04g / 100g-ot. Nátriummentes vagy só mentes a termék, ha a nátrium tartalma maximum 0,005g / 100g.

A sótartalmat úgy tudjuk kiszámolni, ha a nátrium tartalmat megszorozzuk 2,5-lel. Például ha egy élelmiszer nátrium tartalma 2,1 gramm / 100 gramm, akkor sótartalma 2,1 x 2,5 = 5,25 gramm / 100 gramm.
Kötelező azonban minden címkén jelölni az adott élelmiszer összetevőit csökkenő mennyiségben. Ez bár számszerű információt nem ad, de következtetni lehet a sótartalomra. Hiszen ha az összetevőknél az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy az adott élelmiszer sótartalma magas, mert konyhasóból tartalmaz a legtöbbet.

PéldaPélda:
A példán látható élelmiszer sótartalma: 0,19 x 2,5 = 0,475 gramm, azaz kb. 0,5 gramm / 1 szelet.
Mivel a napi sóbeviteli ajánlás 5 gramm, ebből az élelmiszerből 1 szelet elfogyasztásával a napi ajánlott mennyiség 10%-át elfogyasztjuk.
A korszerű élelmiszercímke megadja a termékre vonatkozóan a napi ajánlott össznátrium mennyiséghez (INBÉ) viszonyított nátriumtartalmat is (százalékban).
FONTOS! Mindig nézze meg, hogy mire vonatkozik a megadott adat (100g vagy 1 adag)!
4. Íme néhány ötlet arra, hogy mi kerüljön a bevásárló kosarába:

Ezek helyett

Válassza ezeket

Vegeta, só

Friss vagy szárított fűszerek

Sós nassolnivalók

Hasábra vágott zöldségek (pl. sárgarépa, zellerszár, kígyóuborka), natúr olajos magvak

Füstölt felvágottak

Csirkemell sonka

Konzerv zöldségek

Friss zöldségek

Sótartalmú ételízesítők

Sómentes ételízesítők

Rántott hal rudak

Natúr tonhal

Sós vagy sajtos kifli

Magvas kifli